Classic F 2022

Classic F 2022

Classic F pähkinänkuoressa 

Historic Rally Club Finland on jo pidempään pohtinut, mihin kilpailuista on hävinneet ns. vanhan kansan F-ryhmän perusautot. Syyksi poissaoloon epäillään sitä, että aika on ajanut näiden vanhojen konstruktioiden ohi, eikä niillä ole mielekästä lähteä kilpailemaan ”ns. muiden jalkoihin”. Lukuisiin näistä Classic F -luokkaan soveltuvista autoista on kuitenkin tehty niin suuria teknisiä muutoksia, ettei niitä saa enää muutettua järkevästi historic-autoiksi. Tästä ajatuksesta saatiin idea siihen, että mitäpä jos tehtäisi näille autoille oma kilpailuluokka. 

Classic F -luokan ajatuksena on siis sallia F-ryhmän autot mukaan kilpailuihin tietyin rajoituksin. Classic F -luokkaan kelvollisten autojen tulee olla luokiteltu ennen vuotta 1995. Moottorissa saa olla enintään kaksi venttiiliä/sylinteri, lisäsäiliöillä varustetut iskunvaimentimet ja sekventiaalivaihteistot ovat kiellettyjä. Lisäksi autojen poljinasetelman tulee olla alkuperäisen tyyppinen eli lattiapolkimet on kielletty. Perusteena vuoden 1995 luokitusrajalle on ollut se, että talleihin ovat jääneet myös 8-venttiiliset Trophy-autot, joita halutaan myös houkutella mukaan. 

Classic F -luokkaan soveltuvat siis kaikki 2-vetoiset A-, N-, FinR2wd tai F-ryhmän sääntöjen mukaiset autot, edellä mainituin rajoituksin. Jonkun verran on tullut kyselyitä mm. siitä onko F-ryhmässä sallitut suorakytkentävaihteistot, jälkiasenteiset polttoaineen ruiskutusjärjestelmät tai esim. toisen automerkin/-mallin taka-akselistot sallittuja Classic F-luokassa. Vastaus on kyllä, F-ryhmän autoissa kaikki F-ryhmän sääntöjen mukaiset muutokset ovat Classic F-luoksssa sallittuja, kunhan huomioidaan Classic F-luokan muut tekniset rajoitukset. Tästä asiasta on tullut myös palautetta, mutta Classic F-luokkaa suunniteltaessa todettiin ettei rajoittavia ja muutoksia vaativia tekijöitä saa olla kuitenkaan liikaa, jotta olemassa olevat autot ovat melko pienillä muutoksilla luokkaan kelvollisia. 

Classic F 2022 tekniikkasääntö löytyy tästä linkistä.

Turvavarusteet Classic F-luokassa 

Classic F-luokka ajetaan Historic Rally Trophy 2022 -rallisarjan yhteydessä, joten autoissa voidaan käyttää myös FIA:n standardien mukaisia istuimia ja turvavöitä, joiden voimassaolo-päivämäärä ei ole määräävä. Istuinten ja vöiden kunnon tulee olla ensiluokkainen, ja niiden kunto tarkastetaan kilpailukohtaisesti aina kilpailun turvallisuustarkastuksessa. Istuimien osalta tulee kuitenkin huomioida auton katsastuskortin myöntämispäivän mukainen vaatimus ”korvaläppä-penkeistä”, eli jos auton katsastuskortti on myönnetty 1.1.2015 jälkeen, autossa tulee olla pääntuelliset istuimet.

Classic F -luokan autojen turvakehikkovaatimuksista on myös tullut jonkun verran kysymyksiä. Turvakehikkosäännössä noudatetaan voimassaolevaa AKK:n sääntökirjan Liite J:tä, huomioiden F-ryhmää koskevat kansalliset lisäykset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että F-ryhmän katsastuskortilla varustetussa autossa tulee olla peruskehikon lisäksi ainakin 2 kpl oviputkia/puoli sekä turvakehikon kiinnitykset A- ja B-pilareihin. Muutoin lisävaatimukset määräytyvät auton katsastuskortin myöntämispäivän mukaisesti, kuten muissakin autoissa ja luokissa. Nyrkkisääntönä siis voidaan pitää sitä, että vanhalla katsastuskortilla varustettu auto menee ns. ”vanhalla perusturvakehikolla” (min. 45 mm pääkaari) ja edellä mainituilla vaatimuksilla, mutta mikäli Classic F -luokkaan rakennetaan ”uusi” auto uudella katsastuskortilla, tulee sen turvakehikon olla kaikilta osin nykypäivän AKK:n Liite J -vaatimusten mukainen, kuten muissakin luokissa ja ryhmissä. 

Autojen muut turvallisuusmääräykset AKK:n sääntökirjan 2022 Liite J Art. 253 mukaisesti. 

Kuljettajien henkilökohtaiset turvavarusteet AKK:n sääntökirjan 2022 mukaisesti. 

Renkaat talvikauden osakilpailuissa 

Classic F -luokka ei ole AKK:n arvokilpailuluokka, joten luokassa voidaan kilpailla myös ns. ”vanhan säännön” 16 tuumaisilla -piikkirenkailla. 

Classic F -sarja 

Classic F -luokan autoilla kilpaillaan vuonna 2022 myös Classic F -sarjan mestaruudesta. Sarja kilpaillaan Historic Rally Trophy -sarjan osakilpailuissa, ilman reittien ennakkotutustumista. Historic Rally Club Finland palkitsee kauden päätteeksi sarjan kolme parasta 1- ja 2-ohjaajaa. 

Luokat: 
Luokka 26       Classic F, Yleinen ja juniorit A, N, FinR2wd ja F enintään 1400 cc  
Luokka 27       Classic F, Yleinen ja juniorit A, N, FinR2wd ja F enintään 1401-1650 cc 
Luokka 28       Classic F, Yleinen ja juniorit A, N, FinR2wd ja F 1651 - 2250 cc 

Classic F-sarjaan ei ole erillistä ilmoittautumista eikä sarjamaksua. Osakilpailut, sarjasäännöt ja pistelasku kuten Historic Rally Trophy 2022 -sarjassa, sarjasäännöt löydät tästä linkistä.


Sarjapisteet 2022


Tältä sivulta löydät HRCF:n hallinnoimien sarjojen sarjapisteet vuodelta 2022. Sarjapisteet päivittyvät muutaman päivän kuluessa kunkin sarjan osakilpailun jälkeen.
Historic Rally Club Finland ry, Copyright (c)2017, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 4205189
Apu & Tuki